Da je anoreksija čedalje bolj pereč problem, že vemo. Vendar mi živimo v Sloveniji. V Evropi. Kako pa je razširjena po drugih celinah? V tem prispevku si bomo pogledali kje in koliko se anoreksija pojavlja. Začnimo v Aziji. Anoreksija je tu v velikem porastu. Prej omenimo še, da je bila anoreksija kot bolezen prvo opredeljena v Ameriki in Zahodni Evropi. Ko se je čez desetletje razširila v Azijo, se je najprej pojavila na Japonskem. Naj pa se ne bi razvila iz Evropske anoreksije, pač pa je le posledica njihove kulture.

anoreksija

V zadnjih letih pa se je anoreksija v Aziji že tako razširila, da je že skoraj polovica mladostnikov v nevarnosti. Tudi v Avstraliji razmere niso precej drugačne. Anoreksija ima tudi tu velik in nezanemarljiv vpliv. V Avstraliji je bila na to temo opravljena raziskava, s katero so ugotovili, da skoraj vsak mladostnik pozna osebo, ki ima motnjo hranjenja, kar je zastrašujoč podatek. Še bolj zastrašujoč je podatek, da anoreksija do samomora pripelje enega od petih obolelih. Anoreksija je že tako razširjena, da je postala tretja najbolj pogosta kronična bolezen med ženskami. Predstavlja drugi najpogostejši vzrok za psihično bolezen pri mladih ženskah. Vedno omenjam ženske. To pa zato, ker je anoreksija mnogo bolj razširjena med njimi. Celo 70 % žensk ni zadovoljenih s svojo postavo. Je pa res, da je tudi debelost narasla, število debelih se je v zadnjem desetletju povečalo za 75 %.

Raziskava je pokazala še en zastrašujoč podatek, zakaj je anoreksija tako nevarna – ker se le slabih 50 % trajnostno pozdravi od nje. Ostalih dobrih 50 % bo z njo imelo težave celo življenje. Prav tako Južna Amerika ni izjema. Tudi tu je anoreksija v porastu. Zanimiv podatek pa je ta, da se tu nahajata dve mesti, ki sta med vodilnimi v svetu mode – najbrž ni naključje. Torej tu izhaja anoreksija predvsem iz naslova mode in modnih smernic. Veliko večji je odstotek obolelih v Južni Ameriki, kot pa recimo v Španiji ali Severni Ameriki. Vendar tudi v Severni Ameriki je anoreksija čedalje bolj pogostejša. Je pa res, da se tu pojavlja še druga skrajnost – debelost, ki je še bolj pereč problem kot je anoreksija. Ali anoreksija ne prizanaša niti v Afriki? V Afriki so razmere drugačne. Kot vemo poznajo tam veliko lakote in tam gre za prenizko telesno maso zaradi ne-zmožnosti priti do hrane. Zato v tam ne poznajo toliko anoreksije kot v razvitih deželah. Se pa kljub temu najdejo posamezni primeri, ki nam dajo vedno znova vedeti, da anoreksija ne prizanaša nikomur in se bo še naprej širila med ljudi. Vprašanje je, ali nam jo bo sploh še kdaj uspelo zatreti, ali pa je to bolezen, za katero se bomo mogli navaditi, da je prisotna tu med nami in bo prizadela vse več in več ljudi – morda tudi naših najbližjih. Morda bomo zanjo odkrili boljše zdravljenje in bo procent trajne ozdravitve postal višji. Vendar kdo bi vedel. Ta vprašanja ostajajo uganka.