artritis

Artritis ni ena sama bolezen, o čemer poglejte tukaj Semos.si. Izraz se nanaša na bolečine v sklepih ali bolezni sklepov, obstaja pa več kot 100 vrst artritisa in sorodnih stanj. Ljudje vseh starosti, ras in spolov živijo z artritisom in je glavni vzrok invalidnosti v svetu. Artritis je najpogostejši med ženskami in čeprav ni bolezen staranja, se nekatere vrste artritisa pogosteje pojavljajo pri starejših kot pri mlajših.

Pogosti simptomi artritisa vključujejo otekanje, bolečino, okorelost in zmanjšan obseg gibanja v sklepih. Simptomi se razlikujejo od blagih do hudih in lahko pridejo in minejo. Nekateri lahko ostanejo približno enaki več let, vendar lahko simptomi tudi napredujejo in se sčasoma poslabšajo. Hud artritis lahko povzroči kronično bolečino, težave pri opravljanju vsakodnevnih dejavnosti, zaradi česar sta hoja in korakanje po stopnicah boleča in naporna.

Artritis lahko povzroči tudi trajne spremembe sklepov. Ti so lahko vidni, kot so grčasti sklepi prstov, vendar je poškodbo pogosto mogoče videti le na rentgenskih slikah. Nekatere vrste artritisa prizadenejo srce, oči, pljuča, ledvice in kožo ter sklepe.

Osteoartritis (OA) je daleč najpogostejša vrsta artritisa. Lahko poškoduje skoraj vse sklepe, vendar se večinoma pojavi v rokah, hrbtenici, kolkih in kolenih. OA je nekoč veljal za obrabno bolezen, pri kateri se je hrustanec, zaščitna plast na koncih kosti, po letih uporabe, obrabil. Toda z nadaljnjimi raziskavami se je razmišljanje o OA spremenilo. Zdravniki zdaj vedo, da je osteoartritis bolezen celotnega sklepa, ne le hrustanca. Kosti v prizadetih sklepih postanejo šibkejše, vezivno tkivo, ki sklep drži skupaj, propada, vnetje pa poškoduje sklepno sluznico. V nasprotju z desetletnimi prepričanji ima vnetje ključno vlogo pri OA, tako kot pri večini drugih vrst artritisa.

Če že imate blage do zmerne bolečine in okorelost sklepov, vam lahko redna telesna aktivnost, tople in hladne terapije, preudarna uporaba zdravil za lajšanje bolečin brez recepta in pripomočkov pomagajo pri obvladovanju simptomov. Ko so simptomi sklepov resni, povzročajo omejeno mobilnost in vplivajo na kakovost življenja, se boste morda želeli z zdravnikom pogovoriti o kirurški rešitvi. Zdrav imunski sistem vas ščiti zato se takrat artritis ne pojavi.