Čeprav so kaminske peči na pelete enostavne za vzdrževanje, servisiranje pa skorajda ni potrebno, pa za učinkovito delovanje ter optimalno življenjsko dobo potrebujejo redno čiščenje. Sam postopek čiščenja je zelo preprost, saj je potrebno enkrat dnevno le izprazniti gorilno skodelico v kateri se nabira pepel. Najbolje je skodelico kaminske peči na pelete prazniti kar zjutraj, preden zakurite, saj je takrat ohlajena.

Za odlično ter učinkovito delovanje kaminske peči na pelete vam priporočamo uporabo kakovostnih pelet, ki so izdelani po DIN+ standardu. V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da se bo gorilna skodelica s pepelom napolnila že po dveh urah gorenja, kar pa seveda priča o slabšem izkoristku, manjši učinkovitosti ter posledično višjih stroških energenta. Ko bo pepel padal čez gorilno skodelico bo ogenj tudi ugasnil, kaminsko peč pa boste morali ustaviti, počakati, da se skodelica ohladi, jo izprazniti ter nato kamin ponovno zagnati.

kaminske peči na pelete

Odvisno od samega modela kaminske peči na pelete je, ali leti pepel sam iz gorilne skodelice tudi naprej, v večje posode. V njih je običajno dovolj prostora za količino pepela, ki se nabere v enem tednu. Če teh posod ni, je vsak dan priporočljivo tudi posesati okolico gorilne skodelice.

Nekatere peči imajo sistem za kroženje sekundarnega zraka preko stekla, ki preprečuje nabiranje pepela na vratcih. Če vaša peč tega sistema nima, je potrebno dnevno čistiti tudi stekla na vratih kaminske peči. V nasprotnem primeru plamena ne boste morali opazovati, saj bo steklo postalo črno od ostankov saj. Poskrbite tudi za redno čiščenje zunanjih ploskev vaše kaminske peči. Najpomembneje je, da vedno pred čiščenjem počakate, da se peč popolnoma ohladi (tudi notranji deli ter sam pepel). Seveda se vedno pred čiščenjem prepričajte tudi, da je peč izklopljena ter potegnite vtič iz vtičnice.

S priključitvijo peči na zunanji dovod zraka poskrbite tudi za čistost in kvaliteto zraka v notranjosti vaših prostorov.