kiretaža

Kiretaža pomaga pri paradentalni bolezni, ki jo pacient niti ne opazi, saj poteka brez bolečin in so znaki minimalni, kot pordelost ter oteklost dlesni in zadah iz ust, tu nastopi kiretaža. Če to ignorirate, se začnejo zobje čez čas majati ter izpadati. Z domačo higieno je včasih zelo težko povsem odstraniti zobni kamen, ki povzroči paradentozo. Ko se zobni kamen nabere na zobu pod dlesnimi, nastopi kiretaža kot rešitev tega problema. Tako boste ohranili lastne zobe še dolgo, če jih boste dobro čistili in redno hodili na preglede, ker vam vaš zobozdravnik lahko odstrani zobni kamen, če ga je malo in je na površini krone.

Kiretaža pride v poštev pri odstranjevanju zelo globokih žepkov, ki nastanejo prav do korenin zoba. Takrat mora specialist s posebnim orodjem ročno očistit zobne korenine in vrhove korenin tako, da zobni kamen lušči stran. Dejansko je kiretaža neboleč minimalen kirurški poseg, da se ohranijo vaši zobje. Izvaja se z lokalno anastezijo in ne traja dolgo. Običajno se po tem posegu zobje začno utrjevati v dlesni in tkivo se ponovno obrašča, ker je zdravo in ni več vnetij, ki jih povzročajo bakterije, ker je kiretaža vse to odstranila.

Najboljši so redni letni ali polletni pregledi pri zobozdravniku, ki bi paradentalno bolezen takoj opazil in jo zaustavil. Dal vam bo navodila, kaj morate delati zobni higieni, da boste to stanje ohranjali. Če boste dosledni, ne bo nobenih težav. V nasprotnem se bo seveda vse ponovilo čez čas. Odločitev je vaša, kaj boste storili. Odgovornost za vaše zdravje pa tudi. Zobozdravnik lahko naredi čudež, vendar pa do določene mere in pride lahko do situacije, ko ne more več pomagati.

Čiščenje zobnega kamna je zelo pogost pojav in ga zobozdravnik čisti sproti, ko se nabira. Če se ga nabere veliko, vas pošlje k zobnemu higieniku, da odstrani vse obloge. V primeru, da so pod desnimi, pa vas napotijo k specialistu, ki bo izvedel kiretažo.