ProcesorjiVečina se vas sprašuje kaj so procesorji in kako delujejo. Procesorji ali centralno procesna enota (CPE) je del računalnika, ki obdeluje (procesira) podatke ter nadzoruje in upravlja ostale enote. Poznamo tudi mikroprocesor, ki je izdelan v enem samem čipu. Danes to velja za skoraj vse procesorje. Končno je leta 1971 podjetju Intel uspelo izdelati prvi 4-bitni Intel 4004. Istega leta pa so inženirji Texasa Instruments razviili nov procesor, ki se je imenoval TMS 1000. Obstajajo 4, 8 in 16 jederni procesorji. Vendar 16-jedernega procesorja nemoremo najdeti na trgu, saj jih uporabljajo samo v laboratorijih.

Delovanje procesorja
Slika 1

Procesorji so zgrajeni iz silicija. Čez zgodovino se je pa spreminjal ovoj(aluminij, keramika). Jedro je narejen iz silicija in je del procesorja. Jedro je  krivec da se računalnik segreje (poleg tranzistorja).

Procesorji se delijo:

  • po velikosti pomnilnikia
  • po številu podnožij
  • po številu niti
  • po številu jeder
  • po številu tranzistorjev

Procesorji delujejo tako da izvajajo shranjene ukaze(programi). Shranjeni so v računalniškem spominu. Procesorji delujejo tako kot prikazuje Slika 1. Poznamo več vrst procesorjev: Pentium, Celeron, Cyrixovi in AMD-jevi modeli. Razlikujejo se po hitrosti. Merimo jo v megahercih (MHz). Krmilna enota procesorja vsebuje vezje, ki uporablja za usmerjanje sistema. Ta sistem shranjuje programske inštrukcije.

Kaj je delovni takt? Delovni takt je hitrost pri kateri mikroprocesor deli ukaze. Vsak računalnik in notranjo uro, ki nadzoruje delovno hitrost pri kateri se ukazi izvajajo na vse različne dele računalnika. Če je ura hitrejša, lahko procesor izvede več ukazev na sekundo.