Vsak od nas je že iskal zaposlitev in delo, pri temu pa smo bili posledično tudi postavljeni pred nalogo, da napišemo svojo prošnjo za delo. Prošnja za delo je uraden dokument in mora biti napisana po točno določenih pravilih. S pravilno napisano prošnjo za delo boste imeli večjo možnost za sprejem, poleg tega pa boste tudi pokazali, da ste izobraženi in primerni za to delavno mesto, kamor pošiljate prošnjo.

Dandanes, ker je večinoma vse narejeno preko spleta in ker je ta uporablja za praktično vse, je v večini primerov prošnja za delo napisana v elektronski obliki in poslana na elektronsko pošto. Pred nekaj leti je bilo to vse še drugače, saj je bila prošnja napisana na roko ali natisnjena in poslana po pošti. Kljub temu pa se pravila za pisanje prošenj niso spremenila, njihova sestava je še vedno enaka.Pri pisanju prošnje za delo morate biti previdni pri pravopisnih napakah, pri izbiri pravilnih knjižnih besed in pri temu, da zajamete le najpomembnejše, torej mora biti prošnja kratka in jedrnata ter lahko razumljiva.

prošnja za delo

Napisati prošnjo za delo ni niti zdaleč lahko. Poskrbeti morate, da boste delodajalcu zanimivi in da ga poste pritegnili ter prepričali, da ste vi iz pravega testa za to delo, ki ga ponuja. Prošnja ne sme niti niti predolga, niti prekratka, vključiti pa morate vse pomembne elemente, kot so vaše dosedanje izkušnje in delovna mesta, izobrazba in da izpostavite vaše prednosti. Zelo je pametno tudi, da se pozanimate o čim večih stvareh o tem podjetju, kateremu pošiljate prošnjo, saj boste s tem ustvarili dober vtis na delodajalca in pokazali zanimanje za to delo. Za več priročnih nasvetov in informacij kako napisati prošnjo za delo pa si lahko pogledate na spletni strani www.prostadelovnamesta.si.