Pipistrelovo slovensko električno letalo

slovensko električno letalo

Izbrano slovensko električno letalo, je prvo električno letalo z certifikatom, ki ga podeljuje Evropska agencija za varnost v letalstvu. Vem informacij o omenjenem letalu lahko poiščete na naslednji spletni strani https://www.nadlani.si/multimedija/slovensko-elektricno-letalo/. V kolikor se poglobimo v porabo električne energije kmalu ugotovimo kako nizka je poraba pri letalu Pipistrel Velis Electro v primerjavi z vsemi drugimi. Prav tako je omenjeno slovensko električno letalo spoznano za najvišje leteče glede na vrsto leta, za sam vzlet pa potrebuje najkrajši čas in obenem ima najmanjše število postankov med samim letom.

Tako kot na preostalih področjih je zanimanje za električno energijo prišlo tudi v svet letalstva, kar je nedvomno dobra novica za naše okolje. Kar pa je žalostno, je dejstvo, da so predvidevanja možnosti tovrstnih letal kot klasična možnost v letalskem prometu nekje v daljni prihodnosti, ali imajo na to mnenje vpliv določene večje družbe, ki sedaj poslujejo ali pa je res samo dejstvo, da je slovensko električno letalo potrebno še razvijati v tej smeri ponudbe.

slovensko električno letalo

 

Velis Electro, slovensko električno letalo, je produkt podjetja Pipistrel, ki je namenjen šolanju pilotov, ki pa kot so si v podjetju zadali bo pogled na električno letalo spremenil letalske standarde na področju tehnoloških inovacij in cenovne učinkovitosti, prav tako je letalo izjemno lahko za upravljanje, prav tako tudi za vzdrževanje. Pipistrelovo slovensko električno letalo ima manjše število gibljivih delov, kar vpliva na manjšo potrebo po vzdrževanju, obenem pa ima letalo vgrajeno sistem stalnega nadzora, kar zmanjša tveganje za nastanek okvare, kar pomeni izredno dobro zanesljivost. Prav tako imajo vsi elementi, ki so del letala dvakrat daljšo življenjsko dobo kot nekateri predhodniki omenjenega letala.

Lastnik podjetja Ivo Boscarol je za svoje letalo povedal, da je storil prvi korak k temu, da se električna letala implementira v komercialno rabo, kar je vsekakor nujen korak, saj ima letalska industrija velik vpliv na naravo z proizvodnjo škodljivih emisij.