Toplotna črpalka za prijetno topel dom

Če razmišljate, da bi zamenjali vaš način ogrevanja v vašem domu, vam predlagamo, da si ogledat toplotne črpalke. Toplotna črpalka je vedno bolj popularni ogrevalni sistem, saj prinaša zelo veliko ugodnosti.

toplotna črpalka

Poznamo več tipov toplotni črpalk. Toplotna črpalka voda voda, zrak voda ter zemlja voda. Črpalka voda voda deluje, kot vam že samo ime pove, na toploto vode oziroma podtalnice, katera ima tudi pozimi vsaj 8° C. Sesalna vrtina črpa to podtalnico skozi črpalko, ta ji pa vzame toploto in ji s tem zniža temperaturo. Voda se nato vrne nazaj v podtalnico, s čimer se njena količina ne zmanjša ter ravno tako je tudi ne onesnažuje. Seveda takšna črpalka, ki je to zmožna, potrebuje dovolj moči ter mora biti dovolj velika količina in kakovost podtalne vode. Preden pa boste začeli izkoriščati podtalno vodo, morate še dobiti dovoljenje za to. Toplotna črpalka zemlja voda izkorišča sončno toploto ter toploto zemlje. V zemljo se položi cev, skozi katero teče voda. Ta voda teče čez zemeljski kolektor, kjer zemlji vzame toploto. Nato je pa še toplotna črpalka zrak voda. ta je pa zelo dobra, ko nimate blizu nobenega od drugih virov ali pa vam niso dostopni. Pri tej je vir energije zrak, njegova povprečna temperatura je pa sicer nižja od ostalih virov, zato je tudi učinkovitost te črpalke malo nižja od ostalih dveh.

Ker je toplotna črpalka nekaj, kar vam bo prišlo zelo prav, vam priporočamo, da se pozanimate kaj vse lahko dobite na trgu, preden kupite, saj je danes že veliko cenejših toplotnih črpalk, vendar je tudi njihova kakovost malo slabša. Je pa dobro, da kupite kakovostno toplotno črpalko, saj jo boste imeli več let, če pa niste prepričani katero ali pa se na njih ne spoznate pa vprašajte strokovnjaka z mnogo izkušnjami in znanjem, ki vam bo znal pravilno svetovati.