Tudi kopanje je proces za katerega je potrebna otroška oprema, a tudi brez nje bi lahko skrbeli za primerno higieno otroka. Mnogi starši nakupu opreme namenjajo preveliko pozornost. Prav tako menijo, da otroci potrebujejo otroške izdelke za nego, a temu ni tako.

V preteklosti otroška oprema ni imela tako velikega pomena, starši so za nego otroka uporabljali izdelke, katere uporabljajo zase, le da so ti bili morebiti nekoliko bolj blagi. Dandanes lahko na tržišču najdemo ogromno opreme, od najrazličnejših kadi za kopanje otroka (mnogo slednjih je povsem nepriročnih), do zaščite za oči, ušesa, otrokom prilagojenih mil, šamponov, vodnih igrač s katerimi je mogoče pritegniti otroka k kopanju in prhanju, do najrazličnejših brisač, plaščev, itd. Vsa ta otroška oprema je na voljo otrokom in njihovim staršem, da jim olajša prhanje in privajanje nanj.

otroška oprema

A strokovnjaki so prepričani, da otroci tega pri vzdrževanju posebne higiene ne potrebujejo. Še vedno je najpomembnejša voda, prav tako je popolnoma vseeno kje boste otroka okopali in v kakšno brisačo ga boste obrisali, pomembno je samo, da slednje storite. Redno umivanje z milo sploh ni priporočljivo, saj se otroci ne potijo, njihova koža nima neprijetnega vonja, mazanje s tisoč in eno kremo pa je popolni nesmisel. Otroške opreme potrebne za vzdrževanje osebne higiene je torej zelo malo. Če boste slednje povedali trgovcem, se s tem nikakor ne bodo strinjali. Oni menijo, da je otroška oprema nujno potrebna in da je otroke pri negi potrebno motivirati, da bodo slednje raje počeli.

Pa presodite sami, kaj je bolj spodbudno, da otroku rečemo, da si mora umiti zobe, ker bo imel drugače bolne in bo škrbast ali da mu kupimo igračo z zobno ščetko, pasto in raznimi glasovi ter ga v času umivanja zob prepričujemo, da naj gre pogledati svojega prijateljčka, ki mu bo pomagal umiti zobe. Starši so prepričani, da je otroška oprema za osebno higieno otroka nujno potrebna.