Ko kupujemo spominsko kartico se največkrat vprašamo zakaj se uporablja. Odgovor je povsem enostaven, kajti dandanes skoraj vsak ve, da se spominska kartica uporablja v telefonih, fotoaparatih, navigaciji, prenosnih računalnikih za shranjevanje različnih podatkov. Ko kupujemo spominsko kartico je predvsem važno zakaj jo uporabljamo, da potem vemo kakšno moramo kupiti. Spominska kartica je v različnih velikostih (4GB, 8GB, 32GB…) in različnih formatov (SD, microSD, MMC…). Spominska kartica ima tudi različne hitrosti zapisovanja datotek. Sodobne spominske kartice dosežejo hitrosti tudi do 350 MB na sekundo, in kot različne hitrosti zapisovanja imajo tudi različne hitrosti branja. Danes spominske kartice dosežejo hitrost branja  tudi 450 MB na sekundo.

spominska kartica

Ker je spominska kartica različnih formatov moramo preden jo kupimo vedeti zakaj jo bomo uporabljali kajti različne naprave uporabljajo spominske kartice različnih formatov. Če naš mobilni telefon ali druga elektronska naprava potrebuje spominsko kartico formata SD potem ne smemo kupiti microSD. Spominska kartica je različnih velikosti zato moramo vedeti kolikšno potrebujemo saj ne potrebujemo brez potrebe kupovati 64GB če pa potrebujemo samo 8GB. Potem ko kupimo spominsko kartico in ko jo vstavljamo v telefon moramo biti previdni kako jo vstavljamo saj če jo vstavljamo narobe lahko poškodujemo spominsko kartico in napravo v katero jo vstavljamo.

Spominska kartica se lahko priključi na računalnik, da urejamo datoteke jih brišemo ali pa dodajamo. Če vaš računalnik nima vgrajenega čitalca spominske kartice ga lahko preprosto kupimo in priključimo v računalnik. Če imamo doma spominsko kartico formata microSD mi pa potrebujemo SD formata lahko preprosto kupimo adapter ali pa ga celo dobimo zraven spominske kartice. Z napredovanjem tehnologije so začeli razvijati tudi spominske kartice velikostih do 2 TB kar je presenetljivo veliko za tako majhno kartico. Spominska kartica se dandanes uporablja skoraj v vseh napravah in skoraj ni človeka ki je nebi znal uporabljati.