Katere so najbolj primerne zaščitne barve za les? Les se praktično nahaja v vsakem domu in predstavlja nepogrešljivi del vsakodnevnega človekovega življenja, saj je iz lesa narejeno praktično vso pohištvo v skoraj vsakem stanovanju. Ljudje les uporabljamo praktično povsod, tako zunaj, kot tudi znotraj naših domov, poslovnih prostorov in drugih objektov. Zato je ključnega pomena, kako ga zaščititi, da bo čim dlje časa obstojen.

Torej, eno pomembnejših vprašanj je vsekakor, katere so najbolj primerne zaščitne barve za les? Preden se izberejo pravilne zaščitne barve za les, je treba vedeti, ali jih bomo uporabili za zaščito lesa na notranji ali zunanji strani objekta, ali je ta les bolj izpostavljen vodi ali zgolj sončnim žarkom in vetru. Zaščitne barve za les lahko zaščitijo naše lesene površine pred ekstremnimi vremenskimi razmerami, kot tudi pred, tudi za les, škodljivimi sončnimi UV žarki. Znotraj hiše pa takšne barve za les, ki bi les ščitila pred vremenskimi vplivi, ne potrebujemo, pač pa potrebujemo takšne barve za les, ki bodo prijazne do ljudi, ki v objektu živijo ali delajo ter vsekakor, ki bodo prijazne do morebitnih hišnih ljubljenčkov.

barve za les

Barve za les, ki se jih uporabi za zaščito zunanjih površin hiše, kot je npr. strešni opaž, ne izbirajte po ceni, ampak izključno in samo po kakovosti ter trajanju zaščite, saj je samo postavljanje odra in ponovno barvanje mnogokrat predrago, da bi se splačalo večkratno obnavljanje zaščite. Namreč, v kolikor bodo barve za les dovolj kvalitetne, bo treba zaščito našega strešnega opaža obnoviti na vsakih 15 let, če pa bodo manj kakovostne, pa lahko tudi na vsakih 5 let, kar privede v 15 letnem obdobju do trikratnih stroškov postavljanja odra in barvanja. Zato dobro razmislite, za katero varianto se boste odločili in dobro preračunajte, kaj se vam cenovno bolj splača. Barve za les pa se ločijo tudi po tem, kako dobro prekrijejo strukturo lesa.

Lazure ali laki les zgolj zaščitijo in mu pustijo praktično naraven izgled, dočim barve za les prekrijejo tudi grče v lesu, tako da skorajda ne moremo vedeti, da je objekt, ki smo ga prebarvali, lesen. Dejstvo je, da je tudi pri izbiri barve za les dobro vprašati strokovnjaka, katera barva je najbolj primerna za naše potrebe, saj v kolikor bomo kupili napačno, je lahko to na koncu veliko dražje, kot če kupimo najdražjo.