zobni aparat zvezdice

Poznamo več vrst aparatov za zobe, katerih naloga je premikanje zob v pravilen položaj. Vsi pa zagotovo poznamo najbolj pogosto uporabljeni zobni aparat zvezdice, ki je bil nekaj časa celo v modi. Ta aparat sodi med fiksne zobne aparate, ki premikajo zobe iz nepravilnega v pravilni položaj v vseh smereh. Ker je to fiksni aparat, pa so sile, ki premikajo zobe stalno delujoče in posledično učinkovitejše.

Kaj je zobni aparat in za kaj se uporablja?
Zobni aparat zvezdice je sestavljen iz kovinskih temnih ali pa belih oziroma prozornih zvezdic, slednje so skoraj nevidne. Povezuje pa jih žica, ki je lahko prav tako temne ali bele barve. Njegova osnovna naloga je torej, premikanje zob iz nepravilnega v pravilni položaj. Včasih so odstopanja rahla, drugič pa velika in je nepravilno nameščena tudi sama čeljust. Zobni aparat zvezdice torej s primerno silo odpravlja zobne in čeljustne nepravilnosti. Za optimalen učinek zobnega aparata je bistvenega pomena to, da se aparat nosi dovolj časa. Prav tako pa je nujno upoštevanje navodil ortodonta, da se dosežejo najboljši rezultati.

Ali je nošenje zobnega aparata boleče in na kaj je dobro biti pozoren?
Navadno je zdravljenje z aparatom večji del neboleče. Pogoste pa so blage bolečine nekaj dni po tem, ko je zobni aparat vstavljen. Bolečina pa najpogosteje mine, ko se zobje navadijo, kar je po nekaj dneh. Med nošenjem zobnega aparata pa je dobro upoštevati nekaj navodil, da se preprečijo morebitne poškodbe aparata. Zobni aparat zvezdice je namreč sestavljen iz tankih obročev, vzmeti in ostalih delov, ki se lahko zlomijo ali drugače poškodujejo. Zato je priporočljivo, da ste pazljivi pri hrani in ne uživate zelo trdih živil ter lepljive hrane, kot so žvečilke ali karamele. Med zelo trda živila pa sodijo npr. jabolka, katera je bolje narezati kot pa gristi v celoti. Več navodil pa zagotovo dobite še pri ortodontu.